Gallery of Neighbours / Galerij van mijn Buren

Gallery of Neighbours / Galerij van mijn Buren

‘Gallery of Neighbours / Galerij van mijn buren’ gaat om de productie van een beeldend kunstobject dat uiteindelijk leidt tot een tijdelijke installatie. Deze installatie zal door middel van projectie vanaf mijn wooncomplex op de gevel van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (=IISG) in de C. van Eesterenlaan zijn beslag krijgen. De projectie zal bestaan uit een zorgvuldige montage van fotografie en video met een interactief onderdeel en ondersteund door een website.

Situatie

Dit jaar woon ik tien jaar in het wooncomplex “Entrepot” (Complex 32210) van woonstichting De Key. Bijna alle woningen zijn sociale woningbouw. Op de bovenste verdieping bewoon ik de middelste woning van de galerij. Mijn buren zijn van een zeer diverse (culturele) afkomst; Pakistaans, Georgisch, Chinees, allochtoon, Marokkaans en Koreaans – maar ook uiteenlopend van jong tot oud, hoogopgeleid (bijna altijd de tweede jongere generatie) tot ongeschoolde arbeider. We wonen daar in goede harmonie met elkaar en zijn in verschillende mate betrokken bij onze omgeving.

Context

Graag wil ik deze – voor de huidige tijd in de stedelijke omgeving – zo karakteristieke sociaal-economische en etnische samenstelling gebruiken en tonen aan de vele voorbijgangers in de C. van Eesterenlaan. Deze weg is de belangrijkste – en drukste – verkeersader tussen twee uiteenlopende buurten in Stadsdeel Oost. Aan de ene kant de Indische Buurt (Vogelaarwijk) en aan de andere kant het Oostelijk Havengebied (met woningen voor een veel hogere welstandsklasse).
Mijn wooncomplex en het gebouw van het IISG en het Persmuseum vormen geografisch en qua architectuur een toegangspoort tussen deze beide zeer uiteenlopende wijken van hetzelfde stadsdeel. Als kunstenaar en omdat ik politicologie en nieuwste geschiedenis heb gestudeerd boeit het mij om deze twee gebouwen in hun functie en sociale structuur als poort naar deze wijken te zien en met een kunstwerk te verbinden. Het IISG als museum van de sociale en vakbondsgeschiedenis, die de huidige tijd in mijn woongebouw ziet gereflecteerd. Dit wil ik met mijn project benadrukken. Want in mijn woongebouw wordt moderne geschiedenis geschreven. Als kunstenaar wil ik daarbij de kracht en trots van mijn buren laten zien. En ik denk dat ik hiermee een voorbeeldstellend project kan realiseren, dat ook voor Amsterdam een geweldige uitstraling zal hebben.

Uitwerking

Van al mijn buren / medebewoners wil ik buiten op de galerij een portret maken met natuurlijk licht en in voor ieder gelijke omstandigheden en context – van die galerij met pilaren waar we allen wonen. Tegenover dit ‘portret exterieur’ wil ik een foto maken van een geliefd / favoriet gedeelte van het interieur van iedere geportretteerde. Als derde element wil ik met mijn collega Rajab Mohamadin (*) zgn. ‘Tweetvideo’s’ maken van en met mijn buren. Een tweet is een getwitterd bericht dat maximaal uit 140 tekens bestaat. Die Tweetvideo is dan 140 beelden lang en in die minivideo komt dan middels ondertiteling (vanwege de projectie) een tekst van maximaal 140 tekens waarin iedere geportretteerde iets zegt over zichzelf in zijn / haar woonomgeving. Bij dit project wil ik ook mijn idee├źn over een nieuwe beeldtaal – die de verschillende soorten beelden kan verenigen – onderzoeken en verwezenlijken.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.